miercuri, 18 martie 2009

Ce aduce mărțișorul?


Nici bine nu a venit primăvara că toate colțurile de stradă au fost împânzite de culoare. Să fie vreun curcubeu? Ah, nu! Să fie culorile în ulei ale studenților de la Arte? Nu, nici asta! Dacă aduni toate zilele de la începutul anului și până acum, după semnul egal vei descoperii un singur rezultat: se apropie primăvara și, odată cu ea, tradiționalul Mărțișor. Ce este de fapt Mărțișorul? Unii spun că e un soldat dac, o persoană reală, care a trăit pe teritoriul țării noastre în anul 330 î.e.n., și care purta acest nume, alții ascociază Mărțișorul cu mitul Babei Dochia, și alții sunt de părere că pe vremea dacilor și a romanilor el era un talisman purtător de noroc și vestea sosirea primăverii. Totuși originea acestei tradiții pare să nu mai conteze prea mult astăzi. Singurul lucru important este că obiceiul încă se mai păstrează, cu toate că tradiționalul șnur alb și roșu, simbolul sărbătorii, nu prezintă un interes atât de mare pe cât prezintă micile obiecte legate de el. Străzile se supraîncarcă de tarabe giftuite cu sute de mărțișoare chiar cu câteva zile înainte de 1 Martie. Dacă ești student și pe deasupra băiat, lucrurile devin dintr-o dată complicate pentru tine. De ce? Păi cum de ce? Fă o socoteală. Adună femeile și fetele pe care le cunoști și care sunt importante pentru tine. Ai reușit? Acum, scade-o dintre acestea pe mama ta, pentru că oricum nu e aici, mai elimin-o din socoteală și pe sora ta, asta dacă ai una, și la sfârșit ține-te de scaun. S-ar putea să ți se înmoaie picioarele. Ești student, ce vrei?! Bineînțeles că știi atâtea fete. Pasul următor e și mai simplu. Sparge pușculița, adună toții banii pe care îi ai, caută în blugii de pe pat și în buzunarul de la cămașă, uită-te și în rucsac, e posibil să salvezi toată situația și să faci câteva fete fericite. Scopul mărțișoarelor este să aducă zâmbetul pe chipurile tuturor, nu?

Ce cred studenții de astăzi despre simbolistica acestei sărbători?

"E bine că mai avem și noi o sărbătoare tradițională care încă rezistă, doar că de la an la an simbolul ei, mărțișorul, devine din ce în ce mai kitchos în speranța obținerii unui profit mai mare." C.S., Jurnalism, an II.

"Dac-aș vinde toate florile pe care le-am primit eu de 8 Martie până acum, nu mi-aș putea cumpăra nicio cutie de chibrituri. În grădiniță și școala generală păstram mărțișoarele pe care le primeam. Și erau destul de multe. La un moment dat, le-am aruncat. Acum îmi pare rău. N-o să mai ajung la o colecție atât de mare niciodată." M.C., Medicină, an III.

"S-a pierdut tradiția. Băieții nu mai dau mărțișoare fetelor, e ceva deplasat deja. Oferi ceva iubitei și cam atât. Nimeni nu se mai gândește la colege, prietene sau alte persoane cunoscute de sex feminin." V.G., Jurnalism, an II. Totuși, ce aduce Mărțișorul? Bucurie, speranță, optimism, zâmbete și ideea unui nou început. Primăvară frumoasă, și baftă în goana după mărțișoare!

Articol apărut în Studvest (l-am postat mai tarziu datorită întârzieri apariției revistei Studvest.)

0 comentarii: